Nord-Østerdal High School – Tense

school surfacing with rubber flooring Granito

Designing public spaces in extreme climates is a challenge in itself. This school in eastern Norway was conceived with a kind of “sheltering spirit”, featuring a large indoor communal atrium, the equivalent of a “piazza” for long cold winters. Each department has a view into the atrium “to emphasize equality and encourage communication” say the architects of Longva studio.

“Wood is used extensively, in order to accentuate the importance of forestry for this region. The main structure in the atrium as well as the staircases, walkways and roof are all made from solid wood.
The interior wall surfaces are mostly birch and spruce veneers”.

Wood gives way to another natural material – our own rubber flooring – in all teaching areas and staircases. For this project we provided more than 1000 sqm of our Granito collection.

Nord-Østerdal High School has received an honourable mention in the 2014 Norwegian National Architecture Award, has been awarded the 2013 Timber Construction Prize and was shortlistet for the 2015 European Union Mies Award.

Pavimenti moderni di design - Nord-Østerdal High School – Tense